Retrobament – Certamen “Ploma 4 Gats” (Els Quatre Gats)

Retrobament

        Al nucli de les tenebres, una escletxa de llum. Un fil prim que li acarona les parpelles i li fa obrir els ulls. On és? El ressò del silenci resulta poc familiar. Sota la seva esquena, un cos estrany.
        Sí. Comença a recordar. La seva consciència ha assolit la memòria com l’agulla d’un vell tocadiscs assoleix la pista inicial a la superfície de vinil. Ara l’està reproduint.
        L’última imatge és la del saló de casa. Es troba encenent, sobre el parafocs de la xemeneia, l’espelma per a la seva Clàudia. I ara? On és ara? Hi ha una finestra oberta. Fa calor. La foscor a l’exterior és total. Els núvols de tempesta, com un ramat d’ovelles negres, inhibeixen al món de la claredat de la lluna. Els ulls lluiten per tornar a tancar-se, requerits per una son abissal. Ell ho impedeix. Recorda que alguna cosa l’ha desvetllat. Un dit de llum blanca, molt feble, que emergia d’algun punt de la cambra. Gira el cap però la llum ja no hi és. L’obscuritat és infranquejable. És com si darrere de la foscor hi hagués una altra foscor. Mai no havia vist un negre tan profund.
        Però hi ha alguna cosa més. Una mena de boira. Una boirina espessa que no pot veure; que percep. Per la seva textura oleaginosa. Per la seva olor d’humitat i a terra regirada. Fa flaire de la seva Garrotxa, pensa, i inspira per omplir-se els pulmons d’efluvis volcànics mai oblidats.
        En un instant, la sobrecarregada atmosfera es densifica encara més, pren forma. Més que veure-ho, ho experimenta. La realitat entra en col•lisió amb el que es troba al peu del seu llit. Es corba, s’abonyega. Un dels núvols davant de la lluna es desorienta, s’allunya del ramat. A través del vidre la lluentor s’endinsa tímidament a l’habitació, només un segon. Suficient. L’ha distingida amb claredat. Un contorn femení.
        Desobeeix els manaments de la lògica, que l’empeny al pànic. No té por. Fa cas del seu instint. Res dolent succeirà, res dolent. Ella, qui sigui, es troba al seu costat. No l’ha vist moure’s, però hi és. La penombra es desplaça amb ella. Des del llit estén la mà en la seva direcció, però només tempta el buit. Somia? Tant se val. Sent el pes desconegut a un costat del llit. La tibantor dels llençols. Ella es recolza sobre seu, els seus llavis li freguen l’orella. L’enlairen, l’embolcallen.
        Els ulls volen tancar-se. Encara no. És la seva Clàudia. Reconeixeria la seva aroma entre la d’un milió d’ànimes.
        «No siguis babau», li xiuxiueja. «Ha estat un llarg camí. Fa tant de temps… Tot està fet. Deixa’t anar». I ell, com no podia ser d’una altra manera, obeeix. Ella sempre li va donar els millors consells. Què faria sense ella. La seva estimada Clàudia.
        La son el venç a la fi. Deixant-se abrigallar, s’abandona a la calma primigènia. S’adorm irremeiablement. Els núvols el guarden mansos des del cel, a l’altre costat de la finestra.

        ‒No va patir ‒diu el doctor‒. Va adormir-se i no s’ha despertat.
        Però això la seva filla ja ho sap. El pare llueix a la cara el somriure més pur que li recorda.


Reencuentro

        En el núcleo de las tinieblas, una rendija de luz. Un fino haz que le acaricia los párpados y le obliga a abrir los ojos. ¿Dónde está? El eco del silencio le resulta poco familiar. Bajo su espalda, un cuerpo extraño.
        Sí. Comienza a recordar. Su consciencia ha alcanzado la memoria como la aguja de un viejo tocadiscos alcanza la pista inicial en la superficie de vinilo. Ahora la está reproduciendo.
        La última imagen es la del salón de casa. Se encuentra encendiendo, sobre el parafuegos de la chimenea, la vela para su querida Claudia. ¿Y ahora? ¿Dónde está ahora? Hay una ventana abierta. Hace calor. La oscuridad en el exterior es total. Las nubes de tormenta, como un rebaño de ovejas negras, inhiben al mundo de la claridad de la luna. Los ojos tratan de volver a cerrarse reclamados por un sueño abisal. Él lo impide. Recuerda que algo le ha desvelado. Un hilillo de luz blanca, muy débil, que emergía de algún punto de la habitación. Gira la cabeza pero la luz ya no está. Las tinieblas son infranqueables. Es como si detrás de la oscuridad hubiese otra oscuridad. Jamás había visto un negro tan profundo.
        Pero hay algo más. Una especie de bruma. Una neblina espesa que no puede ver; que percibe. Por su textura oleaginosa. Por su olor a humedad y a tierra revuelta. Huele a su Garrotxa, piensa, e inspira para llenarse los pulmones de efluvios volcánicos nunca olvidados.
        En un instante, la sobrecargada atmósfera se densifica aún más, toma forma. Más que verlo, lo experimenta. La realidad colisiona con lo que se encuentra al pie de su cama. Se comba, se deforma. Una de las nubes frente a la luna se desorienta, se aleja del rebaño. A través del vidrio el fulgor penetra tímidamente en la habitación, sólo un segundo. Suficiente. La ha distinguido con claridad. Una silueta femenina.
        Desobedece los dictados de la lógica, que le empuja al pánico. No tiene miedo. Escucha a su instinto. Nada malo va a ocurrirle, nada malo. Ella, quienquiera que sea, está a su lado. No la ha visto moverse, pero está allí. La penumbra se desplaza con ella. Desde la cama extiende la mano en su dirección, pero sólo tienta el vacío. ¿Está soñando? No importa. Nota el peso desconocido a un lado de la cama. La tensión de las sábanas. Ella se inclina sobre él, sus labios le rozan la oreja. Le elevan, le envuelven.
        Los ojos quieren cerrarse. Todavía no. Es su Claudia. Reconocería su aroma entre el de un millón de almas.
        «No seas bobo», le susurra. «Ha sido un largo camino. Hace tanto tiempo… Todo está hecho. Déjate ir». Y él, como no podía ser de otra manera, obedece. Ella siempre le dio los mejores consejos. Qué haría sin ella. Su amada Claudia.
        El sueño le vence al fin. Dejándose arropar, se abandona a la calma primigenia. Se duerme irremediablemente. Las nubes le escoltan mansas desde el cielo, al otro lado de la ventana.

        ‒No sufrió ‒dice el doctor‒. Se durmió y no se ha despertado.
        Pero eso su hija ya lo sabe. Su padre luce en la cara la sonrisa más pura que le recuerda.

CompárteloShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest